Van opslagkamer naar trainingszaaltje
Jeanine Mies is al 25 jaar zelfstandig tekstschrijver en trainer bij MIES/tekst en training. Ze zet zich graag in voor teksten die overtuigen. Dat doet ze bijvoorbeeld door ‘magneetwoorden’ te gebruiken; woorden die het gewenste gedrag aantrekken. De invloed van taal op gedragsverandering vindt ze boeiend en daar blogt en spreekt ze over. Haar missie is: het goede versterken. Jeanine woont in Den Haag, samen met haar vriend Ron en drie ‘aanwaaiende’ zonen. In hun bovenhuis uit de jaren dertig heeft ze een (op het moment rommelige) werkkamer.
Dit jaar ben ik 25 jaar zelfstandig tekstschrijver en trainer, vooral in opdracht van de Rijksoverheid. Mijn projecten hebben vaak te maken met gedragsverandering. Ik schrijf onder meer voor het netwerk van gedragsspecialisten van de overheid. Ook train ik inspecteurs om zo te rapporteren dat ‘ondertoezichtstaanden’ zich aangespoord voelen om veiliger te handelen en zich meer aan de regels gaan houden. Het is interessant om te zien hoe woorden ertoe kunnen doen.
2024 is voor mij een jaar vol nieuwe ervaringen. Zo heb ik net mijn boek over magneetwoorden naar de uitgever gestuurd. Het idee van magneetwoorden is dat ze uitdrukken wat je wél wilt in plaats van wat je níet wilt. De visie daarop heb ik de afgelopen tien jaar ontwikkeld. Verder ben ik de WEL-beweging aan het oprichten. Hierin komen mensen en disciplines samen die de aandacht richten op het positieve, als tegenhanger voor de nadruk op problemen. Denk aan de constructieve journalistiek, het waarderend onderzoeken en de positieve gezondheidszorg.
‘Ik ga nóg meer doen waar ik echt in geloof’
Het motto van de WEL-beweging is: het negatieve redt zichzelf, het positieve kan een schijnwerper gebruiken. Als start van de beweging organiseren we Het Grote WEL Festival, waarschijnlijk in het voorjaar van 2025. Geloof me, daar wil je bij zijn! Al met al verwacht ik dit jaar een bruisende tijd met veel contacten. De energie die dat vraagt, komt uit mijn binnenste. Ik ga nóg meer doen waar ik echt in geloof.
Ik werk vanuit huis aan de langste straat van Nederland: de Laan van Meerdervoort in Den Haag. In een ruim en licht bovenhuis uit de jaren dertig bereid ik mijn trainingen voor. Die geef ik vervolgens in zaaltjes, zoals bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in Den Haag. Of in Utrecht, waar ik docent ben aan de Academie voor Toezicht. De trainingen staan al tot begin 2026 gepland, dat vind ik echt een luxe! Workshops over magneetwoorden geef ik door het hele land. Bijvoorbeeld bij een energietransitieteam van een gemeente, een ondernemersnetwerk of op een congres.
‘Mijn werkplek is rommelig, maar beter voor mijn concentratie’
Mijn werkplek is op het moment wat rommelig omdat ik pas net in deze kamer zit. Hiervoor deelde ik een kantoorruimte met mijn vriend Ron, die zelfstandig communicatiestrateeg is. Zijn kamer is groter en mooier, maar hij belt vrij veel. Deze plek is beter voor mijn concentratie. Behalve een bureau en boekenkast staan er in mijn werkkamer ook een grote kledingkast, spullen voor de kringloop en kratjes om nog uit te zoeken.
Eigenlijk is mijn werkplek nu meer een opslag dan een kantoor. Spullen kunnen energie kosten, daar ben ik wel gevoelig voor. Kortom: het is tijd om op te ruimen! Ook wil ik nog het kunstwerk van boekdoorsnedes aan de muur hangen. Mijn bureau is een witgeschilderde houten tafel waar ik in 1999 aan ben begonnen. Inmiddels staat er al een paar jaar een Flexchair bij. Met zo’n wiebelstoel zit ik wat actiever en dat is goed voor mijn rug!
‘Op niet-trainingsdagen begin ik relaxt en werk meer in de luwte’
Op trainingsdagen ben ik vaak vroeg van huis. Op andere dagen begin ik relaxt en werk ik meer in de luwte. Twee dagen in de week stap ik om twaalf uur op de fiets naar het zwembad om de hoek. Een uur later zit ik weer achter m’n bureau. In dat uur passen precies veertig baantjes. Heerlijk! Ik mis het echt als het er niet van komt. Het onderbreekt ook goed het zitten. Als de buitenlucht lonkt ga ik tussendoor of aan het eind van mijn werkdag naar het Westduinpark voor een wandeling in de duinen. De zee is dé attractie van Den Haag.
Stiekem kan ik ook enorm genieten van onze ‘kantine’ thuis, haha. Ron maakt bijvoorbeeld de lekkerste cappuccino’s. Ook lunchen we heel afwisselend, met knolselderijsoep of witlofwalnootsalade, bietengeitenkaassalade of een champignon-frittata. Als we dat dan ook nog op ons terras in de zon kunnen opeten, is dat dubbel genieten.